W Nowym Jorku cukier surowy stracił jeszcze więcej, taniejąc do 237,2 USD/t. W relacji rocznej to odpowiednio -21 i -34,1%. Głównymi powodami ostatnich przecen– jak podaje FAPA – są słabnący real brazylijski, dobre wyniki w kampanii cukrowniczej w Brazylii i wysoka podaż cukru na świecie. Obecnie cukier znów jest najtańszy od sześciu i pół roku.
Jeśli chodzi o handel polskim cukrem, to w pierwszych pięciu miesiącach br. jego eksport i import obniżyły się. Eksport wyniósł 196,8 tys. ton, a jego wartość 84,1 mln euro. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 13% do 427 euro/t, czyli do około 1,79 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 64% eksportu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 460 euro/t (o-21% taniej rok do roku), czyli po średnio 1,93 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 370 euro/t (+11% rok do roku), czyli po ok. 1,55 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Węgry i Litwa oraz Grecja, a z krajów pozaunijnych Izrael, Arabia Saudyjska, Rosja i Kazachstan.
W pierwszych pięciu miesiącach 2015 roku import cukru do Polski spadł o ponad połowę do 49,7 tys. ton. Cukier sprowadzano po średnio 453 euro/t (taniej o 21% rok do roku), czyli po około 1,9 zł/kg. Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 57% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła z krajów UE – Niemiec, Francji, Danii i Czech, płacąc średnio po 507 euro/t (ok. 2,13 zł/kg), drożej o ok. 100 euro/t, niż z Mozambiku i Mauritiusa.
Na podst. FAPA opr. pł
fot. Łuczak