Obniżyły się nieco także notowania artykułów mleczarskich (-1%), a także cukru (-0,5%). Wzrosły jedynie stawki za mięso, ale tylko nieznacznie - wobec maja wzrost wyniosił +0,7% (do 194,2 pkt). Jednak w porównaniu z czerwcem 2013 r. stawki były aż o 8,1% wyższe. Zwyżkowała przede wszystkim wieprzowina i także (sezonowo) wołowina oraz mięso owcze.
W czerwcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 206 pkt. W stosunku do maja obniżył się o 1,8% (3,8 pkt procentowych). e-abi
StoryEditor
Czerwcowe ceny żywności
W czerwcu żywność na świecie potaniała w skali roku o 2,8% (ok. 6 pkt proc.) – jest to już trzeci z rzędu spadek w skali miesiąca. Wynikał on głównie z redukcji cen zbóż (-5,2%) i olejów roślinnych (-3,3%).