StoryEditor

Drób w UE droższy

Według najnowszych danych KE, w grudniu 2013 r. cena mięsa drobiowego na rynku UE wynosiła około 190 EUR/100 kg. Była zatem o 13% wyższa od średniej ceny notowanej na rynku globalnym – ta bowiem wynosiła około 230 USD/100 kg (czyli około 168 EUR/100 kg).
14.02.2014., 10:02h

Jeśli jednak przyjrzeć się dynamice średniej cen na rynku unijnym w ciągu roku, widać, że stawka za drób obniżyła się o 2,1%. Jednak w ujęciu miesięcznym wzrosła o 1,1%. Na rynku światowym odnotowana średnia cena mięsa drobiowego w ujęciu rok do roku wzrosła o 6,8%, natomiast w ujęciu miesiąc do miesiąca spadła o 0,4%. e-abi

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
08. styczeń 2025 18:36