W omawianym okresie cena unijna osiągnęła poziom 1939 euro (7950 zł)/t. Była więc o 6% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa na rynku światowym, gdzie wynosiła 1834 euro (7520 zł i 2482 dol)/t.
Pomimo tej różnicy, w ujęciu rocznym, średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym spadła o 3,2%, natomiast miesięcznym była niższa o 1,0%. Rosły natomiast średnie ceny drobiu w ujęciu globalnym. Porównując rok do roku była to zwyżka rzędu 5,8%, natomiast m/m różnica wynosiła 1,6%. e-abi
Źródło: KE, FAMMU/FAPA, MRiRW
StoryEditor
Drób w UE od roku tanieje
W okresie od czerwca do lipca br. drób na świecie drożał, a w krajach UE taniał. Mimo tego, średnie ceny mięsa drobiowego w UE były wyższe od tych notowanych na rynku globalnym.