Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po raz pierwszy w tym roku zanotowano wzrost średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Stawki poprawiły się o 1,4% (spadek podczas ostatniego notowania wyniósł 2,8%).
Wzrost cen
Tym razem najwięcej na wartości, tj. 14,9% zyskała kazeina podpuszczkowa, za którą można było uzyskać 4569 USD/t. Dużo niższe zwyżki dotyczyły laktozy (o 7,9%), pełnego mleka w proszku (o 5,5%) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (o 1,3%). Za produkty na giełdzie oferowano za nie odpowiednio 2528 USD/t, 1974 USD/t oraz 1802 USD/t.
Spadek cen
Mniej optymistycznie ukształtowały się ceny pozostałych produktów, których ceny – w stosunku do ostatniego notowania – obniżyły się. Największe spadki objęły bezwodny tłuszcz mleczny (o 8,3% do 3254 USD/t). Nieco mniej straciły: masło (o 0,5% do 2811 USD/t), maślanka w proszku (0 2,9% do 1452 USD/t) oraz ser cheddar (o 0,7% do 2528 USD/t).
opr. mj
Fot. Sierszeńska