Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano kolejny – trzeci z rzędu – spadek średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Tym razem obniżył się on aż o 7,4% (podczas ostatniego notowania o 1,4%).
Tym razem najwięcej na wartości, tj. 10,4% straciło pełne mleko w proszku (PPM), za które można było uzyskać 1952 USD/t. Dużo niższe stawki zaobserwowano także w przypadku masła, którego indeks spadł o 8,3%. Sprzedawano je w cenie 2905 USD/t. Znaczne spadki dotyczyły również maślanki w proszku (o 6,7% do 1513 USD/t) i bezwodnego tłuszczu mlecznego, które oferowano po 3486 USD/t (tj. o 6,6% mniej niż w poprzednim notowaniu).
W nieco mniejszym zakresie obniżyły się ceny sera cheddar, kazeiny podpuszczkowej oraz odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Stawki w ich przypadku spadły odpowiednio o 4,2% (do 2807 USD/t), 3,7% (do 4362 USD/t) i 2,2% ( do 1792 USD/t).
mj/GDT
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Fonterra: znaczny spadek cen mleka
Ostatnie notowanie aukcji Fonterry przyniosło poważny spadek średniej ceny produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych.