StoryEditor

Grillowania nie było. Co z cenami tuczników?

Majówka za nami. Pogoda nie sprzyjała grillowaniu. Mimo to popyt na wieprzowinę nie spada. Hodowcy trzody zastanawiają się, czy ceny tuczników jeszcze wzrosną?
04.05.2017., 11:05h

Wiele wskazuje na to, że mamy stabilizację. Obecny tydzień, jeśli chodzi o handel trzodą jest bardzo krótki. Jednak o deficycie tuczników świadczy fakt, że nawet 1 i 2 maja pośrednicy w skupie świń odbierali od rolników tuczniki.

Zakłady nie nadążają

Przerwa w handlu była w zasadzie tylko w środę 3 maja. Jak nieoficjalnie się dowiadujemy, zakłady ubojowe już od 2 miesięcy nie mogą nadążyć z produkcją półtusz. I tutaj nasuwa się pytanie - jak to się stało, że nagle ubojnie nie tylko w Polsce, ale także w Europie Zachodniej  opustoszały, jeśli jeszcze kilka tygodni temu narzekały na nadmierne stany magazynowe, bo podobno mięso „nie schodziło”?

Tuszowanie rzeczywistości?

Czyżby było to tuszowanie rzeczywistości i odwlekanie podwyżek na jak najpóźniejszy termin? Tego raczej się nie dowiemy. Ważne jest jednak to, że obecnie w pierwszy majowy tydzień tuczniki nadal pozostają drogie. Pośrednicy za sztuki fermowe płaca nawet 5,8 zł/kg żywca i około 7,4 zł/kg w klasie E. Świnie skupowane w partiach po 40-50 wyceniane są po 5,6-5,7 zł/kg żywca.

Co będzie dalej?

Cena najprawdopodobniej do przyszłej środy nie spadnie. Wczo...

Pozostało 42% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 01:03