StoryEditor

Koniec podwyżek. Drób tanieje

No i mamy koniec podwyżek cen skupu żywca drobiowego. Niektórzy komentują ten fakt mówiąc, że nie za długo te podwyżki trwały. No cóż, to fakt – zaledwie dwa tygodnie. Pocieszające jest to, że redukcje cen odnotowane w tym tygodniu nie zrównały się z poziomem cen sprzed dwóch tygodni. Jeszcze.
22.10.2015., 12:10h

Wprawdzie nadal wiele ubojni pozostało przy stawkach sprzed tygodnia jednak przynajmniej połowa ze sprawdzonych przez redakcję topagrar.pl firm obniżyło cenniki o 10-20 gr/kg. Skąd te spadki? W zasadzie nie wszyscy potrafią odpowiedzieć na to pytanie, jednak wielu wskazuje na większe zakłady, które obniżyły ceny. A to właśnie one dyktują trendy cenowe na tym rynku. Wskazuje się też na zastój w handlu wynikający z przygotowań do Dnia Wszystkich Świętych. Ludzie kupują znicze i kwiaty a nie kurczaki. Raczej. Na rynku żywca drobiowego, podobnie jak w branży jajecznej handel powinien ożywić się przed 11 listopada, czyli za około dwa tygodnie.

Problemów ze skupem i zbytem nie mają mniejsze ubojnie - tym udaje się odebrać tyle żywca, ile są w stanie potem sprzedać. Na dzień dzisiejszy krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty około 3,47  zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki oznacza spadek o około 6 gr/kg. Trzeba zwrócić uwagę, że nadal jest to cena niższa od tej notowanej przed dwoma tygodniami. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,30 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 3,50 zł/kg w wielu regionach.   ag


Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 11:19