to teraz widać już większą desperację i konieczność zbytu. Niesprzedane przed Nowym Rokiem kury przerosły i trzeba je jak najszybciej sprzedać. Problem polega na tym, że zbyt jest słaby, bo i popyt nie jest duży. Wygląda na to, że po świętach konsumenci oszczędzają i apetyt na drób spadł. To zjawisko nie jest jednak niczym nowym, tak jest co roku – oceniają przedstawiciele działów surowcowych zakładów mięsnych. Jeśli popyt jest zahamowany, to obniżenie ceny jest konieczne.
Jednak tak jest nie w każdym województwie. Są regiony, gdzie powodem niższych cen skupu jest nadmiar tuszek na rynku. Jak oceniają ubojnie w kolejnym tygodniu stawki skupu żywca drobiowego będą dalej redukowane.
Od początku tego tygodnia widać wyraźnie, że stawki skupu żywca drobiowego zaczęły kształtować się wokół średniej krajowej wynoszącej 3,30 zł/kg. W tym celu niektóre ubojnie stawki obniżyły o około 10 gr/kg.
Obecnie najdrożej kurczęta skupują w województwie pomorskim i świętokrzyskim – tutaj stawki wynoszą 3,40 zł/kg, w pozostałych województwach stawki wyrównały się do poziomu około 3,30 zł/kg.
Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,20 zł/kg, a najwyższa to 3,40 zł/kg. e-abi
Sprawdź aktualne ceny skupu jaj - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).