Gwałtowne spadki, jakie nastąpiły w tym tygodniu są spowodowane głównie masowym ubojem drobiu w czasie ostatniego dwudniowego upału. Fermy bały się, że kury pozdychają, dlatego zależało im na szybkiej sprzedaży żywca.
Drób przyjeżdża w ilości większej niż było to zaplanowane. Musieliśmy obciąć ceny – mówią zgodnie ubojnie. Nie mniej jednak od dzisiaj upałów już nie ma i raczej w tym roku nie wrócą, dlatego zakłady mięsne spodziewają się, że pod koniec tego tygodnia ceny się ustabilizują, a dostawy żywca zmniejszą.
Krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty około 3,65 zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki oznacza spadek o około 35 gr/kg. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,50 zł/kg w województwie łódzkim, a najwyższa to 3,90 zł/kg w województwie świętokrzyskim. ag
Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).