To już nie korekta, ale konkretna obniżka – w niektórych ubojniach cena spadła nawet o 0,50 zł/kg wagi poubojowej. Spadki dotyczą najczęściej młodych byków. Stosunkowo dobrze trzyma się cena krów, a niektóre zakłady nawet nieznacznie ją zmieniły na plus. Krów w skupach jest za mało w stosunku do zapotrzebowania na rynku, ale hodowcy twierdzą, że dopóki mają paszę nie będą brakować dodatkowych zwierząt ponad to, co przewidziane, aby sprzedać jak najwięcej mleka. Chcą w ten sposób choć trochę podratować budżet obciążony spłatą kary za przekroczenie limitu produkcji mleka i rekordowo niskimi cenami skupu białego surowca. W ostatnich tygodniach na zachodzie spadło zapotrzebowanie na wysokiej klasy mieso wołowe, w zamian za to rynek szuka mięsa z najniższej półki cenowej – głównie do hamburgerów, do których i cenowo i technologicznie najbardziej nadaje się mięso krów.
Z naszej redakcyjnej sondy wynika, że obecnie najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 12,80 zł netto/kg, a najniższa to 12,10 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 7,30 zł netto/kg, a minimalnie 6,30 zł. netto/kg. mwie