Według najnowszych danych Komisji Europejskiej za 100 kg białego surowca europejskie mleczarnie płaciły w listopadzie 2015 r. średnio 30,59 euro. Choć cena w stosunku do października wzrosła średnio o 0,1 euro to w porównaniu ze styczniem br. jest nadal o 1,25 euro niższa. Generalnie jednak, w znacznej większości krajów zanotowano niewielki wzrost cen lub pozostały one na tym samym poziomie.
Tradycyjnie najniższe stawki otrzymywali farmerzy na Łotwie, Litwie i w Estonii – odpowiednio 21,59, 22,80 i 22,94 euro/100 kg mleka. Najwyższe ceny oferowano na Cyprze, Malcie i w Grecji – odpowiednio: 56,45, 49,34 oraz 42 euro/100 kg.
Średnia cena białego surowca w Polsce osiągnęła w październiku 2015 r. 27,65 euro/100 kg. Dla porównania w tym samym czasie niemieccy, holenderscy czy francuscy farmerzy, za tę samą ilość odstawionego w skupie surowca, otrzymywali średnio odpowiednio: 29,50, 29,75 i 31,10 euro. Stawka w Polsce zmniejszyła się od początku roku o 0,9 euro, ale w skali miesiąca wzrosła o 0,34 euro. To bardziej optymistyczny wynik niż wspomniany wcześniej w UE.
Zapłata za mleko w UE (w okresie od stycznia do listopada br.) wynosiła przeciętnie 30,68 euro, a w Polsce – 27,89 euro/100 kg . W relacji rocznej uległa ona we Wspólnocie spadkowi o 18,3%, podczas gdy w Polsce wielkość obniżek wyniosła 14,1%. Z kolei porównując listopad br. z analogicznym okresem rok temu – przeciętne stawki za mleko w skupach krajów UE spadły o 11,2%, a w przypadku Polski – 6,6%.
mj/KE, obliczenia własne
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Niewielka zwyżka cen w krajach UE
W listopadzie średnia cena za 100 kg mleka w porównaniu z 2014 r. była niższa o odpowiednio 3,8 i 2 euro, ale w relacji miesięcznej widoczny był niewielki wzrost.