
Jeszcze tydzień temu brojlery odrobinę drożały, jednak teraz zdecydowana większość ubojni pozostawiła cenniki sprzed tygodnia z zapowiedzią, że od poniedziałku zostaną one zredukowane nawet do 3,30 gr/kg. Skąd taki trend? Powszechnie mówi się o dużej ilości żywca drobiowego, przy jednoczesnym słabszym ruchu w handlu (hurtowym i detalicznym). W detalu mięso tanieje, konsumenci po świętach są nieco przesyceni i nie chcą kupować mięsa w dużej ilości. Sezon grillowy jeszcze się nie zaczął, więc stagnacja trwa. Jak długo utrzyma się ta tendencja? Trudno powiedzieć, ale zaraz po świętach wielkanocnych jest ona normalna i jest obserwowana każdego roku, najpóźniej do momentu rozpoczęcia sezonu grillowego – powiedział przedstawiciel jednej z ubojni w południowej części Polski. Dzisiaj (1 kwietnia br.) krajowe stawki skupu brojlerów oscylują wokół kwoty około 3,50 zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia oznacza wzrost zaledwie o 1 gr/kg. ag
Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).