StoryEditor

Ostatnie podrygi wzrostów cen drobiu

To już czwarty tydzień podwyżek cen skupu żywca drobiowego. Jednak teraz są to już dosłownie minimalne korekty, i raczej rzadko która ubojnia się na nią decyduje. Czyżby to była zapowiedź spadających niebawem cen?
01.04.2016., 13:04h

Jeszcze tydzień temu brojlery odrobinę drożały, jednak teraz zdecydowana większość ubojni pozostawiła cenniki sprzed tygodnia z zapowiedzią, że od poniedziałku zostaną one zredukowane nawet do 3,30 gr/kg. Skąd taki trend? Powszechnie mówi się o dużej ilości żywca drobiowego, przy jednoczesnym słabszym ruchu w handlu (hurtowym i detalicznym). W detalu mięso tanieje, konsumenci po świętach są nieco przesyceni i nie chcą kupować mięsa w dużej ilości. Sezon grillowy jeszcze się nie zaczął, więc stagnacja trwa. Jak długo utrzyma się ta tendencja? Trudno powiedzieć, ale zaraz po świętach wielkanocnych jest ona normalna i jest obserwowana każdego roku, najpóźniej do momentu rozpoczęcia sezonu grillowego – powiedział przedstawiciel jednej z ubojni w południowej części Polski. Dzisiaj (1 kwietnia br.) krajowe stawki skupu brojlerów oscylują wokół kwoty około 3,50  zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia oznacza wzrost zaledwie o 1 gr/kg.     ag

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 13:17