16 lutego odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT)* w Nowej Zelandii. Główny indeks cen GDT (średnia ważona cena produktów mlecznych) zmniejszył się do 638 pkt. wobec 656 pkt. na poprzedniej aukcji, która odbyła się 2 lutego br. Mamy do czynienia zatem ze spadkiem rzędu 2,8%.
Kondycja cen produktów mlecznych
Spadek indeksu był nieznacznie słabszy od oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz masło odwodnione na giełdzie w Nowej Zelandii (New Zealand Exchange). W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 6 z 8 jego składowych, wśród których najgłębszy spadek cen odnotowano w przypadku kazeiny podpuszczkowej (-11,5%), sera Cheddar (-5,6%) oraz pełnego mleka w proszku (-3,7%). Wzrost cen odnotowano jedynie w przypadku masła odwodnionego (+1,5%). Cena laktozy nie zmieniła się. Zmniejszeniu uległa wielkość sprzedanych towarów, która wyniosła 22 021 t wobec 24 474 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT będzie miała miejsce 1 marca.
Zgodnie z danymi firmy konsultingowej CLAL w 2015 r. wielkość chińskiego importu produktów mlecznych zmniejszyła się o 8,1%. Mimo, iż w ostatnich miesiącach 2015 r. obserwowany był wzrost rocznej dynamiki chińskiego importu produktów mlecznych obejmujący szeroką grupę produktów, w naszej ocenie w znacznym stopniu wynikał on z oddziaływania efektów niskiej bazy z 2014 r. Co więcej, styczniowe dane nt. chińskiego bilansu płatniczego sygnalizują kontynuację spowolnienia popytu wewnętrznego w Chinach w I kw. 2016 r. W warunkach niskiego prawdopodobieństwa silnego ożywienia popytu w Chinach w najbliższych miesiącach trwały wzrost cen mleka i produktów mlecznych będzie uzasadniony jedynie w przypadku ograniczenia produkcji na poziomie globalnym – uważają specjaliści rynkowi.
Ostatnie dane wskazują, że z obniżeniem dynamiki lub spadkiem produkcji mleka mamy do czynienia wśród większości największych eksporterów mleka i produktów mlecznych na świecie (w Nowej Zelandii, USA, Australii, Argentynie) odpowiadających łącznie za prawie 60% globalnego eksportu mleka. Jedynym obszarem, w którym odnotowywany jest wzrost rocznej dynamiki produkcji mleka jest Unia Europejska, odpowiadającej za ok. 24% światowego eksportu produktów mlecznych).
Szacuje się, że produkcja mleka w UE zwiększyła się w IV kw. br. o ok. 4,7% r/r wobec 2,6% w III kw. 2015 r. Niemniej jednak, biorąc pod uwagę wyraźny wzrost unijnych zapasów produktów mlecznych w ostatnich miesiącach, w szczególności odtłuszczonego mleka w proszku, w I poł. br. oczekuje się stopniowego spadku dynamiki produkcji mleka w UE. W efekcie eksperci prognozują, że obniżenie produkcji na poziomie globalnym będzie miało miejsce najwcześniej w II poł. br. Tym samym, biorąc pod uwagę sytuację popytowo-podażową na światowym rynku mleka trwałego wzrostu cen można oczekiwać najwcześniej w IV kw. 2016 r.
* Platforma aukcyjna Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii jest prowadzona przez spółdzielnię mleczarską Fonterra (największego eksportera produktów mlecznych na świecie). Odbywa się ona dwa razy w miesiącu i uczestniczą w niej największe firmy ze światowego rynku mleka. Wyniki aukcji GDT uważane są za barometr sytuacji na globalnym rynku mleka. Oprac. ag, źródło: Credit Agricole