StoryEditor

Rośnie eksport wieprzowiny, rosną też nadzieje

Od początku roku eksport wieprzowiny z UE wzrósł o 35% to bardzo dobra informacja dla producentów wieprzowiny, także w Polsce. Wzmożony eksport do krajów trzecich podbija wzrostowe tendencje cenowe wieprzowiny na unijnym rynku. Kto sprzedaje najwięcej tego gatunku mięsa i ile na tym zarabia?
05.07.2016., 12:07h

Dane zgromadzone przez Komisję Europejską, wskazują że w okresie od stycznia do kwietnia br. kraje unijne łącznie wyeksportowały na rynki trzecie 1260 tys. ton wieprzowiny (żywca, mięsa, podrobów i przetworów). Jest to o 35% więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Unijni dostawcy wywozili głównie mrożone mięso (połowa eksportowanych towarów), a także słoninę wraz z podrobami (43%). Szczególnie dużo wyeksportowano podrobów – o 53% więcej niż przed rokiem. Najmniejszą część stanowiły przetwory i kiełbasy.

Kto sprzedawał?
Najwięcej towarów wieprzowych wyeksportowali oczywiście Niemcy, a także Hiszpanie i Duńczycy. Dzięki temu możliwe było rozładowanie wysokiej podaży w UE i wpłynęło na podniesienie cen. Szczególnie wzrosty na niemieckiej giełdzie przyczyniły się do podwyżek skupu żywca wieprzowego w Polsce. Tylko w czerwcu br. stawka wzrosła tam z 1,53 euro/kg do 1,63 euro/kg. Odbiorcami tego towaru są przede wszystkim Chiny, które w tym roku zaimportowały rekordową ilość mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. W dalszej kolejności największymi kupcami są: Japonia, Filipiny, Korea Południowa.

Ceny tuczników w UE będą rosły?
Zdaniem ekspertów – najprawdopodobniej tak. Poza utrzymującym się na stosunkowo wysokim poziomie eksportu wieprzowiny z UE, w drugiej połowie roku najprawdopodobniej jednocześnie spadnie poziom produkcji wieprzowiny. Oba te fakty powinny wpłynąć na utrzymanie się dalszych wzrostów cen skupu.

Taka sytuacja…
Wysokie zapotrzebowanie Chin na unijną wieprzowinę wynika z obecnej sytuacji w tym kraju. W ostatnim czasie doszło tam do znacznej redukcji pogłowia świń oraz do wzrostu cen lokalnej wieprzowiny. Mięso z Unii po prostu jest tańsze. Nic dziwnego, że z UE wyjeżdża tam ponad trzy razy więcej niż przed rokiem. Dzięki temu wartość eksportu w ten rejon świata wzrosła o 68% osiągając poziom wartościowy 477 mln euro.

USA konkurują z unijną wieprzowiną
Nie oznacza to jednak, że unijni dostawcy nie mają konkurencji – ta jest za oceanem. Szczególnie podroby i słonina jest sprzedawana przez Amerykanów, Kanadyjczyków i Brazylijczyków po korzystnej dla Chin cenie.   ag, na podst. FAPA i źródeł własnych

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 22:45