Krajowe ubojnie podnoszą ceny żywca. Jest to spowodowane w głównej mierze zwyżkami u naszych zachodnich sąsiadów. Na przestrzeni 4 ostatnich tygodni niemiecka cena wzrosła o 14 centów do 1,42 euro/kg wbc.
W Polsce w ubiegłym tygodniu ceny wzrosły o ok. 20 groszy/kg, w tym tygodniu o kolejne 20 groszy/kg. Jednak rynek wyhamowuje. Niemieckie zakłady mięsne zapowiadają stabilizację, a zatem i u nas ustalone w tym tygodniu stawki za żywiec mogą się utrzymać.
Jak wynika z przeprowadzanej przez naszą redakcję sondy, w ostatnich dniach ubojnie płaciły średnio 4,25 zł/kg żywca i 5,48 zł/kg wbc. Najwyższa stawka sięgnęła 4,80 zł/kg wagi żywej i 5,73 zł/kg poubojowo (wbc).
Obserwowane ożywienie handlu jest również podyktowane nieco opóźnionym w tym roku sezonem grillowym. Dlatego też prognozy na nadchodzący i kolejny długi weekend są optymistyczne. Tym bardziej, że meteorolodzy zapowiadają pogodę, która ma sprzyjać grillowaniu. aku
Fot. Kurek