Za śrutę w hurcie trzeba płacić przynajmniej 1860 zł/t netto, a kupowana w detalu w centrum kraju przekracza wartość 2200 zł/t. Dość droga jest także śruta rzepakowa. Zakłady tłuszczowe proponują ten asortyment z własnym odbiorem za minimum 1000 zł/t. Natomiast od pośredników niewielkie ilości można kupić za 1200-1300 zł/t brutto z dostawą. Niestety na razie nie widać jakichkolwiek przecen koncentratów – mieszanka uzupełniająca dla tuczników cały czas kosztuje 2800-2860 zł/t brutto. Koncentrat starter dla prosiąt odsadzonych to wydatek ok. 3200-3300 zł/t brutto, a koncentraty dla macior to ok. 2500-2600 zł/t brutto z dostawą. jb
StoryEditor
Śruty nadal drogie
Niebotyczna cena soi na giełdzie w Chicago - blisko 550 dol. (2228 zł)/t nasion - powoduje, że raczej nie można spodziewać się obniżek cen śrut.