Według FAO, Światowej Organizacja ds. Wyżywienia, ceny żywności są obecnie najniższe od blisko siedmiu lat. W ujęciu 2014 rok do 2015 roku – ceny żywności były niższe o 16%. Powody obniżek:
- zboża – duża podaż ziarna na świecie, rosnąca konkurencja w eksporcie i mocny dolar prowadziły do spadku cen pszenicy i kukurydzy, ceny ryżu spadły nieznacznie;
- oleje – staniały na skutek spadku cen oleju sojowego ze względu na prognozy dobrych zbiorów soi, ceny oleju palmowego były stabilne;
- mięso – przy stabilnych cenach wieprzowiny taniały inne gatunki, zwłaszcza mięso owcze;
- mleko – ceny spadły o 3%, z powodu rzeki mleka w UE i w Oceanii, w połączeniu ze słabym popytem. Największe spadki odnotowano w przypadku pełnotłustego mleka w proszku;
- cukier – dobra kampania cukrownicza w Brazylii, czego nie zrekompensowały prognozowane obniżki w Indiach, Tajlandii, RPA i Chinach. pł
Fot. Sierszenska