Jeszcze przed tygodniem firmy skupujące narzekały na bardzo małe kury, które przyjeżdżały do uboju oraz na słaby zbyt, teraz kury przyjeżdżają już bardzo dorodne – jak mówią z satysfakcją przedstawiciele działów surowcowych. Poprawił się także nieznacznie zbyt mięsa drobiowego w porównaniu z tym, co było przed tygodniem. Upały się skończyły i ryzyko śmiertelności wśród drobiu spadło, a konsumenci chętniej też kupują kurczaka w sklepach.
Krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty 3,80-4,10 zł/kg, w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki te są wyższe o 30-50 gr/kg.
Aktualna średnia cena za kilogram drobiu wynosi 3,98 zł i jest o 33 gr wyższa niż tydzień temu. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,80 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 4,10 zł/kg w województwie śląskim i świętokrzyskim. ag
Fot. A. Kurek
Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).