StoryEditor

Ubojnie: Wreszcie mamy duże kury

Przez ostatnie dwa tygodnie ceny skupu brojlerów spadały, w tym tygodniu jednak zostały odnotowane podwyżki od 30 do nawet 50 gr za kilogram. Jak na jeden tydzień to bardzo dużo.
19.08.2015., 12:08h

Jeszcze przed tygodniem firmy skupujące narzekały na bardzo małe kury, które przyjeżdżały do uboju oraz na słaby zbyt, teraz kury przyjeżdżają już bardzo dorodne – jak mówią z satysfakcją przedstawiciele działów surowcowych. Poprawił się także nieznacznie zbyt mięsa drobiowego w porównaniu z tym, co było przed tygodniem. Upały się skończyły i ryzyko śmiertelności wśród drobiu spadło, a konsumenci chętniej też kupują kurczaka w sklepach.
Krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty 3,80-4,10 zł/kg, w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki te są wyższe o 30-50 gr/kg.

Aktualna średnia cena za kilogram drobiu wynosi 3,98 zł i jest o 33 gr wyższa niż tydzień temu. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,80 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 4,10 zł/kg w województwie śląskim i świętokrzyskim.   ag

Fot. A. Kurek

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 12:00