
Jak sugerują dane zgromadzone przez KE, w skali roku ceny były jednak o 2,1% wyższe, a wobec średniej tego samego okresu z lat 2010-2014 o 0,2% wyższe. W dziewiątym miesiącu 2015 roku kurczęta potaniały aż w 14 państwach członkowskich, przy czym najbardziej w Portugalii (-7%) i Polsce (-6% do 134,1 euro/100 kg). Polskie ceny były nadal najniższe w całym ugrupowaniu i stanowiły 70% średniej unijnej.
Jeśli porównać wrześniowe stawki z tego roku do cen notowanych we wrześniu ubiegłego roku w Polsce, to wyraźnie widać, że zdrożały o 0,7%. W sumie ceny wzrosły w 9 krajach UE – najdynamiczniej rosły w Szwecji (+6%). Natomiast najwięcej za brojlery płacono w Niemczech i Finlandii (ok. 260 euro/100 kg). Od początku roku przeciętne ceny brojlerów w UE wzrosły o 3,2%, głównie za sprawą umacniającego się eksportu do krajów trzecich, szczególnie do krajów afrykańskich i azjatyckich. opr. ag na podst. FAMMU/FAPA