W dziewiątym miesiącu br. średnia cena sprzedaży jaj spożywczych klasy M i L w Unii Europejskiej wyniosła 108,7 euro za 100 kg. W porównaniu z sierpniem była wyższa o 5,7%. W skali roku notowania były jednak o 18,5% niższe.
Wzrost cen jest konsekwencją wzrostu eksportu jaj (a także przetworów) do krajów trzecich. Stawki za jaja w omawianym okresie zostały podniesione w 21 państwach członkowskich, najdynamiczniej rosły w Słowenii (+17%), Francji (+13%), Niemczech oraz w Czechach (+12%). Z kolei spadek cen zanotowano jedynie w 5 krajach UE, przy czym największy miał miejsce w Finlandii (-8%). Najdroższe jaja były w Szwecji (196 euro/100 kg), a najtańsze w Hiszpanii (79 euro/100 kg).
W Polsce za 100 kg jaj płacono 126,5 euro, czyli o 2% więcej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie stawki te były o 16% wyższe od średnich w UE.
Wzrost produkcji oraz notowany jednocześnie spadek cen zbóż przyczynił się to tego, że stawki jaj zaczęły spadać już w ostatnim miesiącu ubiegłego roku. ag
StoryEditor
UE: We wrześniu ceny jaj poszły w górę
We wrześniu średnia unijna cena sprzedaży jaj wzrosła w porównaniu z poprzednim miesiącem. Zwyżka była wynikiem wzmożonego eksportu jaj na rynek krajów trzecich.