StoryEditor

Ukraiński rynek wieprzowiny stoi na skraju bankructwa

Z doniesień ukraińskiej prasy wynika, że tamtejszy sektor wieprzowiny stoi na skraju bankructwa.
02.03.2015., 10:03h

Tamtejsi producenci trzody chlewnej ponoszą ogromne straty. Jedyny realny ratunek dla tej sytuacji, to otwarcie eksportu dla mięsa wieprzowego z tego kraju na rynki unijne oraz do Chin. Do tego jednak potrzebne byłoby wsparcie ze strony rządu.

Niestety na chwilę obecną wydaje się to być nierealne rozwiązanie. Dodatkowo dewaluacja hrywny w bardzo krótkim czasie także negatywnie wpływa na rynek wieprzowiny. Niektórzy eksperci przewidują wręcz, że jeśli dewaluacja będzie się pogłębiać, to w ciągu najbliższych kilku miesięcy doprowadzi sektor wieprzowiny do ruiny. Ponadto sprawi, że rynek wieprzowiny uzależniony będzie wyłącznie od krajowego spożycia. W tej chwili za 1 kg wieprzowiny (w wadze żywej) ubojnie płacą zaledwie około 22 hrywien czyli około 1 dolara. Choć w niektórych regionach kraju płacą nawet 25 hrywien, to jednak nadal jest to niewiele.

Wielu tamtejszych rolników zrezygnowała z produkcji wieprzowiny, ponieważ stała się po prostu nieopłacalna. Głównie z uwagi na koszty pasz, witamin i dodatków do pasz, które bardzo podrożały. Ukraińscy rolnicy są zdania, że bardziej opłacalna jest sprzedaż pszenicy (wyprodukowanej na Ukrainie) zagranicznym kontrahentom.  e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2024 01:22