Było to odrobinę więcej niż w grudniu ubiegłego roku – dokładnie o 0,4%. Natomiast wobec średniej z 2010-2014 o 2,1%.
Jednak w skali roku była to już o 3,6% niższa stawka. W omawianym okresie, czyli w styczniu, drób podrożał w 11 państwach wspólnoty, najbardziej w Portugalii (+12%). Także w 11 krajach ceny brojlerów zostały obniżone, najbardziej w Rumunii (-4,7%). Za kurczęta najwięcej otrzymywał rolnik w Finlandii oraz Niemczech (około 260-264 euro/100 kg).
W Polsce za 100 kg kurcząt płacono 119,6 euro, czyli o 4,1% mniej niż w pozostałych krajach Unii. Nasze ceny za kury były po raz kolejny najniższe z całego ugrupowania. Stanowiły 65% średniej unijnej. e-abi
StoryEditor
Unijny drób nieco podrożał
W styczniu na unijnym rynku cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) wyniosła 184,7 euro za 100 kg.