W zależności od ilości dostaw i intensywności zbytu mięsa drobiowego, firmy skupujące albo obniżyły cenniki skupu o 15-40 gr/kg, albo je podniosły o około 10 gr/kg. Powodem przede wszystkim są zredukowane dostawy kur, które w upały pozdychały, a także słabszy zbyt oraz sezon wakacyjny.
W tym tygodniu firmy skupujące mówią, że mięso drobiowe nadal sprzedaje się nieco gorzej niż miesiąc temu. Sezon wakacyjny i gorące dni sprzyjają grillowaniu, ale nie sprzyjają gotowaniu. Nie mniej jednak w niektórych regionach Polski powoli zaczyna nieznacznie ruszać handel. Ci, którzy to zauważają, twierdzą, że jest szansa, że w ciągu kilku najbliższych dni zarówno podaż, jak i popyt na drób będzie bardziej ożywiony. Póki co, jednak jest to zjawisko dostrzegalne w nielicznych zakładach.
Z naszej redakcyjnej sondy wynika, że niewiele jest ubojni, które nie zdecydowały się zmienić swoich stawek. Średnia cena za kilogram drobiu wynosi 3,50-3,60 zł.
Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,50 zł/kg w województwie pomorskim, a najwyższa to 3,70 zł/kg oferowana w województwie świętokrzyskim. ag
Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).