W skali rocznej ceny te były o prawie 1% niższe, natomiast wobec średniej z lat 2010-2014 o ok. 1% wyższe. Zwyżki cen kurcząt w lipcu odnotowało czternaście państw unijnych. Najdynamiczniej drożały w Wielkiej Brytanii (+7%). Najwięcej za kurczęta otrzymywali farmerzy w Finlandii oraz w Niemczech – około 262 euro/100 kg. Ogólnie w UE od początku roku ceny brojlerów wzrosły już o 5% napędzane rosnącym eksportem do krajów afrykańskich i azjatyckich.
Spadki cen odnotowano w ośmiu krajach Wspólnoty, przede wszystkim w Danii i na Łotwie (-6%). W Polsce stawki za brojlery obniżyły się o ok. 1%, stabilizując się wokół średniej kwoty 137,6 euro/100 kg i były znowu najniższe ze wszystkich państw UE. Stanowiły 71% średniej unijnej. ag, na podst. FAMMU/FAPA
Fot. A. Kurek