W listopadzie średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wynosiła 133,7 euro/100 kg. Była więc o 3,7% wyższa niż w październiku i także o 1,2% wyższa niż rok temu w tym samym czasie.
W omawianym czasie (w listopadzie 2014 r.) jaja drożały aż w 19 państwach Wspólnoty, najbardziej w Portugalii (wzrost o 15%) i we Francji (wzrost o 12%). W Polsce firmy skupujące także płaciły więcej niż w październiku – cena listopadowa wynosiła 132,3 euro/100 kg. Odnotowana różnica pomiędzy stawkami w listopadzie a październiku wynosiła 1,5%. Jednak było to mniej o 1% w stosunku do średniej unijnej.
Na przestrzeni roku ceny jaj podniosły się o 4,7%. Najdroższe jaja były we Włoszech – tutaj za 100 kg tego surowca trzeba było zapłacić 207 euro. W pierwszej połowie grudnia stawki za jaja dalej rosły do 139,4 euro za 100 kg. Działo się tak w dużej mierze za sprawą wzmożonego eksportu od początku września 2014 r. Wywóz jaj przemysłowych i przetworów zwiększył się w skali rocznej o 7%. Natomiast wywóz jaj spożywczych o 1%.
Stawki jaj nie wszędzie jednak rosły. W jedenastym miesiącu 2014 r. niewielkie spadki odnotowano w Austrii, Finlandii, Wielkiej Brytanii i Chorwacji. Przy czym, najtaniej sprzedawano jaja w Belgii, Niemczech i na Litwie – około 112 euro/100 kg. e-abi