Średnia cena sprzedaży brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w sierpniu wyniosła 194,1 euro/100 kg i wobec lipca nieznacznie wzrosła (o 0,5%) – sugerują dane zgromadzone przez Komisję Europejską. Natomiast w skali roku ceny były o 0,7% wyższe, a wobec średniej z lat 2010-2014 o 1,2% - informuje FAMMU/FAPA. Od stycznia br. średnie ceny brojlerów w UE wzrosły o 4,6%. Wzrost ten w dużej mierze wynikał z rosnącego eksportu do krajów trzecich, szczególnie do Afryki i Azji.
Zwyżki cen brojlerów w omawianym czasie (w sierpniu) miały miejsce w siedmiu krajach Wspólnoty. Najdynamiczniej drożały w Portugalii (+7,5%). Z kolei najwięcej za brojlery płacono w Finlandii i Niemczech - po około 260 euro za 100 kg. W pozostałych 15 krajach UE ceny brojlerów obniżyły się. Jednak nieznacznie. Wyjątkiem jest Słowacja, ponieważ tam odnotowano silne spadki, bo aż o 3,9%.
W Polsce, w sierpniu tego roku, ceny kurczaków wzrosły o 3%, osiągając poziom 143,2 euro za 100 kg, jednak nadal pozostały najniższe w całym ugrupowaniu. Stanowiły 74% średniej unijnej. Jeśli porównać tę stawkę do stawki odnotowanej w tym samym okresie przed rokiem, to widać że kurczęta w Polsce potaniały o 3,7%. ag, na podst. FAMMU/FAPA
Fot. K. Sierszeńska