Cena w tym okresie średnio wyniosła 132,9 euro/100 kg i była o 4,6% niższa niż w grudniu 2014 r. W połowie lutego br. nastąpiły dalsze obniżki - wobec stycznia ceny spadły o 1,5%, osiągając średni pułap cenowy 130,8 euro/100 kg.
Za przyczynę tej obniżki eksperci podają spadek cen zbóż, a co za tym idzie – także pasz. Dzięki temu możliwe było obniżenie kosztów produkcji jaj. W ciągu miesiąca (stycznia) jaja taniej sprzedawano aż w 17 państwach członkowskich, najtaniej w Portugalii, Belgii i Holandii (-11%). Co ciekawe, w Polsce średnia cena jaj spożywczych była wyższa od średniej unijnej o około 0,2%, wynosiła bowiem 133,1 euro/100 kg. Nie mniej jednak, w stosunku do grudnia 2014 r. stawki te także się obniżyły (o 2,4%), spadając do 133,1 euro/100 kg. Warto zwrócić uwagę na fakt, że polskie stawki za jaja przez rok (czyli w stosunku do stycznia 2014 r.) podwyższyły się aż o 12%.
Na rynkach unijnych wzrost sprzedaży jaj odnotowano tylko w 7 państwach członkowskich, najwięcej za jaja płacono na Litwie (+6%). Natomiast najdroższe jaja były we Włoszech – tam kosztowały 201 euro/100 kg, a najtańsze w Belgii i Holandii (106-108 euro/100 kg). Te ostatnie dwa kraje szczególnie wpływały na ceny polskich jaj w ostatnich kilku miesiącach, regularnie je obniżając. e-abi
StoryEditor
W styczniu i lutym jaja dalej taniały
Pierwszy miesiąc 2015 roku najwyraźniej przyniósł dalsze obniżki cen sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M.