StoryEditor

Wyższe ceny żywności napędzają inflację

Dynamicznie rosnące ceny żywności i napojów bezalkoholowych przyczyniły się do wzrostu inflacji o 0,2 %.
19.12.2016., 12:12h

W listopadzie br. wzrost cen żywności oraz napojów bezalkoholowych wynosił 1,2% w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem. Natomiast w październiku br. wynosił on zaledwie 0,4%. Fakt ten przyczynił się do wzrostowego ukierunkowania inflacji o 0,2 pkt. %.

Podrożało mleko, mięso, owoce
Jak podają analizy, w ujęciu rocznym przyspieszenie wzrostu cen w miało miejsce m.in. w sekcjach: mleko, sery, jaja, mięso, owoce, warzywa oraz ryby i owoce morza. Wraz z początkiem tego roku było obserwowane trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności.

Inflacja bazowa – nie bez winy
Poza wspomnianymi czynnikami, do wzrostu inflacji przyczyniła się także wyższa inflacja bazowa, która zgodnie z szacunkami banku Credit Agricole, wyniosła w listopadzie -0,1% r/r wobec -0,2% w październiku. Jak poinformował Główny Urząd Statystyczny, wzrost inflacji bazowej stanowił efekt wprowadzonych podwyżek cen ubezpieczeń (wzrost o 1,4% m/m). Z kolei wzrost cen ubezpieczeń jest w znacznym stopniu efektem podwyżek cen ubezpieczeń komunikacyjnych (OC) – sugerują ekonomiści Banku Credit Agricole. Jednocześnie, co warto zauważyć, w kierunku spadku inflacji (o 0,1 pkt. proc.) oddziaływała natomiast niższa dynamika cen paliw (0,7% r/r w listopadzie wobec 1,8% w październiku).  ag, źródło: Credit Agricole

 

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 01:41