Wielkanoc już za pasem a im bliżej święta, tym zazwyczaj sprzedaż mięsa spada z uwagi na przesycenie towarem. Automatycznie wiąże się to ze spadkiem ceny skupu.
Cena nadal rośnie
Trend zwyżkowy utrzymuje się już szósty tydzień, co jest związane nie tylko z przedświątecznymi zakupami sklepów oraz hurtowni, ale także ze zmniejszoną ilością żywca drobiowego na rynku. Z rozmów z przedstawicielami działów surowcowych wynika, że ilość drobiu w transportach zależy od regionu, nie mniej jednak w kolejnym tygodniu prawdopodobnie żywca będzie już więcej. Tym samym, cena albo zacznie spadać, albo przynajmniej pozostanie na tym samym poziomie.
Dynamika wzrostów jednak spada…
W tym tygodniu podwyżki nie są już tak dynamiczne jak przed weekendem, bo wynoszą zazwyczaj około 5 gr/kg netto (w poprzedniej sondzie wynosiły one około 10 gr/kg netto). W opinii ubojni, w dalszym ciągu na krajowym rynku nadal ilość drobiu jest ograniczona. Jest to wynik szalejącej już praktycznie w całym kraju grypy ptaków. Rosnąca liczba likwidowanych (z uwagi na obecność wirusa H5N1) stad sprawia, że drobiu jest coraz mniej na rynku. Stan ten jednak powoli ulega zmian...