Przed tygodniem obserwowaliśmy dość gwałtowny wzrost stawek brojlerów w skupie – i to nawet o 50 groszy za kilogram. Obecnie dynamika wzrostów spadła, ale nadal są regiony, gdzie za żywiec płacą o 10-20 gr/kg więcej niż przed weekendem. W opinii ubojni na krajowym rynku nadal ilość drobiu jest ograniczona. Patrząc wstecz, poprzednie dwa tygodnie przynosiły obniżki, natomiast wcześniej przez trzy tygodnie ubojnie regularnie podbijały stawki. W najbliższych dniach tendencja wzrostowa najprawdopodobniej zostanie osłabiona. Głównie z uwagi powoli na rosnącą ilość żywca drobiowego trafiającego do rzeźni.
Mało drobiu
Od trzech tygodni przedstawiciele działów surowcowych w zakładach mięsnych narzekają na spowolnienie handlu i słabsze zamówienia ze strony sklepów. W dalszym ciągu sytuacji nie poprawia wstrzymany eksport polskiego drobiu i szalejąca grypa ptaków niemal w całej Polsce.
Kurczaki drożeją
Braki w dostawach żywca drobiowego w dalszym ciągu są odczuwalne, dlatego stawka skupu w większości regionów została podniesiona o 10-20 gr/kg netto. Niemniej jednak w wielu regionach firmy skupujące żywiec zdecydowały ...