StoryEditor

Żywiec drobiowy drożeje kolejny tydzień

Drugi tydzień z rzędu stawki skupu żywca drobiowego ulegają drobnym podwyżkom. Ubojnie wspominają o zmniejszonej ilości dostaw brojlerów.
08.02.2017., 13:02h

Przed tygodniem obserwowaliśmy dość gwałtowny wzrost stawek brojlerów w skupie – i to nawet o 50 groszy za kilogram. Obecnie dynamika wzrostów spadła, ale nadal są regiony, gdzie za żywiec płacą o 10-20 gr/kg więcej niż przed weekendem. W opinii ubojni na krajowym rynku nadal ilość drobiu jest ograniczona. Patrząc wstecz, poprzednie dwa tygodnie przynosiły obniżki, natomiast wcześniej przez trzy tygodnie ubojnie regularnie podbijały stawki. W najbliższych dniach tendencja wzrostowa najprawdopodobniej zostanie osłabiona. Głównie z uwagi powoli na rosnącą ilość żywca drobiowego trafiającego do rzeźni. 



Mało drobiu

Od trzech tygodni przedstawiciele działów surowcowych w zakładach mięsnych narzekają na spowolnienie handlu i słabsze zamówienia ze strony sklepów. W dalszym ciągu sytuacji nie poprawia wstrzymany eksport polskiego drobiu i szalejąca grypa ptaków niemal w całej Polsce. 



Kurczaki drożeją


Braki w dostawach żywca drobiowego w dalszym ciągu są odczuwalne, dlatego stawka skupu w większości regionów została podniesiona o 10-20 gr/kg netto. Niemniej jednak w wielu regionach firmy skupujące żywiec zdecydowały ...

Pozostało 51% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 13:26