StoryEditor

Żywiec drobiowy podrożał o 10 groszy

To już drugi tydzień podwyżek cen skupu żywca drobiowego. Wprawdzie zmiany nie są duże, ale dla hodowców nawet 10 groszy robi sporą różnicę.
04.03.2016., 13:03h

Każdy hodowca, dostarczający drób do ubojni chciałby, żeby stawka skupu żywca była jak najwyższa. To oczywiste. Obecnie od dwóch tygodni stawki nieśmiało się podnoszą, ale jednocześnie niestety wiele zakładów skupujących brojlery do uboju mówi, że choć jeszcze na początku tygodnia dostaw drobiu było zbyt mało, to jednak teraz już jest ich więcej. Pod koniec tego tygodnia wiele podmiotów skupujących zamierza już rozpocząć gromadzenie zapasów na święta, jednak szczyt zamówień jest zaplanowanych zaraz po weekendzie. Dzisiaj (4.03.2016 r.) niektóre ubojnie nawet ograniczyły też ubój ze względu na wyższą cenę. Jednak nie wszystkie regiony odnotowały wzrost dostaw drobiu. W województwie świętokrzyskim oraz małopolskim nadal nie ma zbyt wielu dostaw. Fakt ten sprawił, że m.in. w takich miejscach stawka skupu wzrosła o około 10 gr/kg.

Mimo, iż w tej chwili jeszcze notowane są podwyżki cen skupu żywca drobiowego (o około 10 gr/kg), to jednak z pewnością ceny spadną zaraz po świętach – mówią sprawdzone przez nas ubojnie. Na dzień dzisiejszy krajowe stawki skupu brojlerów oscylują wokół kwoty około 3,45  zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia oznacza niewielki wzrost: o 3 gr/kg.   ag

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 13:26