Rolnicy, którzy uprawiali w 2023 roku pszenicę, żyto, jęczmień, pszenżyto lub mieszanki zbożowe i sprzedali ziarno między 1 stycznia a 31 maja 2024 r. mogli się ubiegać o dopłaty. Nabór zakończył się w czerwcu, a 12 lipca 2024 r. ARiMR rozpoczęła wydawanie decyzji o przyznaniu pomocy i przekazywanie środków.
Zobacz także: Ekoschemat Integrowana Produkcja żyta i jęczmienia! Jak zdobyć 1300 zł dopłaty do ha?
Dopłaty od ARiMR
Jak informuje ARiMR, do 26 lipca na konta blisko 111 tys. rolników trafiło blisko 1,14 mld zł z tytułu dopłat do zbóż. Pieniądze są wypłacane, ale stawki pomocy zostały zmniejszone o tzw. współczynnik korygujący.
Współczynnik korygujący
Przypomnijmy, że budżet przeznaczony na dopłaty do zbóż to 2,1 mld zł. Rolnicy złożyli ponad 187 tys. wniosków, więc konieczne było ustalenie współczynnika korygującego. Wynosi on 0,92, a zatem stawki dopłat są finalnie niższe od zapowiadanych.
- O dopłaty do zbóż ubiegało się ponad 187 tysięcy rolników. Wnioski opiewają na większą kwotę niż 2,1 mld zł, więc został zastosowany współczynnik korygujący. Będzie on niewielki - tylko 8 proc. od tych kwot, o których mówiliśmy, czyli od 200 zł przy zbożu sprzedanym do 10 marca i od 300 zł do tony przy zbożu sprzedanym po 11 marca - mówił w środę 10 lipca wiceminister Stefan Krajewski podczas konferencji prasowej w MRiRW.
Stawki dopłat do zbóż 2024
Poprzednie stawki zostaną pomniejszone o 8 proc., co oznacza, że rolnicy, którzy sprzedali zboże w terminie od 1 stycznia do 10 marca 2024 otrzymają 184 zł do tony zboża, a rolnicy, którzy sprzedali zboże od 11 marca 2024 r. do 31 maja 2024 r. otrzymają 276 zł do tony sprzedanego zboża.
Stawki dopłat do zbóż sprzedanych od 1 stycznia do dnia 10 marca 2024 r.:
- 993,60 zł na 1 ha powierzchni upraw pszenicy,
- 680,80 zł na 1 ha powierzchni upraw żyta, jęczmienia, pszenżyta lub mieszanek zbożowych.
Stawki dopłat do zbóż sprzedanych od 11 marca 2024 r. do dnia 31 maja 2024 r.:
- 1490,40 zł na 1 ha powierzchni upraw pszenicy,
- 1021,20 zł na 1 ha powierzchni upraw żyta, jęczmienia, pszenżyta lub mieszanek zbożowych.
Fot: Jan Beba