ARiMR ogłasza nabór
Nabór wniosków na Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości prowadzony jest przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie od 17 września br. do 17 października 2024 roku.
Zobacz także: Rolnicy dostaną wyższe zaliczki za dopłaty bezpośrednie! KE wydała zgodę
Na co można uzyskać pomoc od ARiMR?
Pomoc w ramach naboru przyznawana jest na operacje, której celem będzie wzmocnienie oraz rozwój przez wnioskującego współpracy w ramach systemów jakości żywności oraz rozwój produkcji i zapewnienie dostępności produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności na rynku, poprzez:
- zwiększenie na końcu czwartego etapu realizacji, wielkości produkcji produktów wytwarzanych w ramach danego systemu jakości (do produkcji bazowej). Jak pisze ARiMR, zwiększenie musi nastąpić przez wnioskodawcę lub członków wnioskodawcy w przypadku, gdy o dofinansowanie stara się podmiot zorganizowany w formie konsorcjum lub spółki cywilnej, o co najmniej 30% lub,
-
zwiększenie również na koniec czwartego etapu operacji, w stosunku do wartości bazowej wartości sprzedaży, wytwarzanych produktów w ramach danego systemu jakości, o co najmniej:
- 30%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 40 000 zł do 150 000 zł,
- 25%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 150 001 zł do 250 000 zł,
- 20%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 250 001 zł do 350 000 zł,
- 15%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 350 001 zł do 1 000 000 zł,
- 10%, w przypadku, gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi powyżej 1 000 000 zł. -
Wnioskodawca musi także zrealizować jedno z działań:
- dostosowanie produkcji prowadzonej w ramach danego systemu jakości żywności do warunków rynkowych tj. reagowanie na potrzeby rynku i prowadzenie działań umożliwiających funkcjonowanie wnioskodawcy w realiach rynku konkurencyjnego, lub
- uwzględnienie w produkcji prowadzonej w ramach systemu jakości żywności normy zrównoważonego rozwoju, o której mowa w art. 210a ust. 3 rozporządzenia 1308/2013, przyczyniającej się do osiągnięcia co najmniej jednego z następujących celów:
* łagodzenia zmian klimatu i przystosowania się do nich,
* zrównoważonego wykorzystania i ochrony krajobrazów, wody i gleby,
* przejścia na gospodarkę o obiegu zamkniętym, w tym ograniczenie marnotrawienia żywności,
* zapobiegania zanieczyszczeniom i ich kontroli,
* ochrony i odbudowy różnorodności biologicznej i ekosystemów,
* wytwarzania produktów rolnych w sposób, który ogranicza stosowanie pestycydów i polega na zarządzaniu ryzykiem związanym z takim stosowaniem lub zmniejsza ryzyko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w produkcji rolnej,
* zapewnienia zdrowia i dobrostanu zwierząt, lub
- rozwój wspólnych form marketingu i wspólnej identyfikacji produktu, lub
- rozszerzenie rynku zbytu poprzez nowe kanały dystrybucji, lub
- wejście w dalsze fazy łańcucha wartości poprzez realizowanie działalności przetwórczej, w przypadku wnioskodawców, w skład których w momencie składania WOPP nie wchodzili przetwórcy.
Na co przyznawana jest pomoc?
- Pomoc jest przyznawana na operację obejmującą co najmniej obszar A (obszar pomocy objęty ryczałtem za zarządzanie współpracą tj. zarządzanie wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności), która będzie realizowana w 4 etapach, z których każdy składa się z 12 następujących po sobie miesięcy, począwszy od dnia złożenia WOPP, zgodnie z planem rozwoju współpracy, a dodatkowo operacja może obejmować wykonanie zadań z obszaru B (obszar pomocy objęty refundacją w wysokości do 70 % kosztów kwalifikowalnych poniesionych w związku z realizacją planu rozwoju współpracy w danym systemie jakości żywności) – podaje ARiMR.
Do kogo skierowane jest dofinansowanie?
Dofinansowanie przeznaczone jest dla:
- grup producentów rolnych,
- organizacji producentów,
- konsorcjów,
- spółek cywilnych,
- stowarzyszeń i spółdzielni.
- Przyszli beneficjenci wsparcia muszą wytwarzać na terytorium naszego kraju produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi i mieć ważne dokumenty potwierdzające prowadzenie produkcji w ramach określonego systemu jakości żywności – dodaje Agencja.
Unijne systemy jakości
Podmiot starajacy się o pomoc musi działać zgodnie z unijnymi lub krajowymi systemami jakości:
- objętych systemem chronionych nazwy pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych wina i produktów rolnych oraz oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, zgodnie z rozporządzeniem 2024/1143, lub
- objętych systemem gwarantowanych tradycyjnych specjalności dla produktów rolnych, zgodnie z rozporządzeniem 2024/1143, lub
- objętych systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2018/848, lub
Krajowe systemy jakości
- integrowanej produkcji roślin w rozumieniu ustawy o środkach ochrony roślin, lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 12 czerwca 2007 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program (QMP)” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 20 października 2008 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 13 stycznia 2011 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 11 grudnia 2009 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 18 stycznia 2012 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System)” uznany za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia 2009 r.
Gdzie można składać wnioski?
Wnioski można składać wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR – PUE. Więcej szczegółów TUTAJ
Bernat Patrycja
Źródło: ARiMR
Fot: Canva