Wartość eksportu brojlerów o ponad 20% w górę
W pierwszych sześciu miesiącach tego roku – jak podaje euromeatnews.com – eksport brojlerów osiągnął poziom 1.890.807 ton, czyli o 6,7 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Tym samym wartość eksportu wyniosła 2,58 mld dolarów, co oznacza wzrost o 21,3 proc.
Mniej indyków i jaj z USA
Tymczasem eksport indyków w okresie od stycznia do czerwca tego roku wyniósł 98.014 ton, o prawie 20% mniej niż w tym samym okresie rok wcześniej (wartość eksportu osiągnęła 316,9 mln USD, co oznacza wzrost o 8%).
Z kolei całkowity eksport jaj w tym samym okresie zmniejszył się o 46% do 91,8 mln tuzinów (wartość tego eksportu spadła o 19,9% do poziomu 123,6 mln USD).
W przypadku produktów jajecznych eksport w okresie styczeń-czerwiec 2022 r. wyniósł 13.322 ton, co z kolei oznacza spadek o 27,4% w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego, a wartość tego eksportu osiągnęła 63,4 mln dolarów (wzrost o 15,9% dzięki wyższym cenom).
Wzrost produkcji drobiu w 2021 roku
Jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zgodnie z szacunkiem USDA światowa produkcja mięsa kurzego w roku 2021 była o 0,8% wyższa niż w roku 2020 i wyniosła blisko 100 mln ton. Tymczasem zgodnie z prognozą tegoroczna produkcja miała zwiększyć się na rynkach największych światowych producentów kurcząt, tj. w Brazylii i USA, a zmaleć w Chinach. Z kolei unijny rynek drobiu w 2021 r. kształtował się pod wpływem epidemii wirusa grypy ptaków, ograniczeń spowodowanych restrykcjami związanymi z pandemią koronawirusa i czynników inflacyjnych.
źródło: Euromeatnews
fot. Pixabay
grafika: KOWR
fot. Pixabay
grafika: KOWR