256 ferm w promieniu 10 kilometrów
Jak czytamy w komunikacie, jeden z najnowszych przypadków zakażenia wykryto właśnie w gospodarstwie utrzymującym kaczki w Lunteren (Gelderland).
− Wcześniejsze ognisko pojawiło się na fermie kur niosek. Podejmowane są działania prewencyjne, w tym decyzje o ubojach zlokalizowanego w bliskiej odległości drobiu. W promieniu 10 kilometrów od ostatnio zakażonej fermy znajduje się około 256 ferm drobiu. Przedstawiciele holenderskiego rządu oceniają aktualną sytuację jako niezwykle niepojącą z uwagi na lokalizację wirusa. Lunteren charakteryzuje się największym zagęszczeniem ferm drobiu w kraju. Szacuje się, że od października 2021 roku w Holandii straty w pogłowiu drobiu wyniosły ponad 3,5 miliona ptaków.
Zasady bioasekuracji stad drobiu:
Zasady bioasekuracji stad drobiu:
Śmiertelność do 100%
Grypa ptaków − jak podaje Główny Inspektorat Weterynarii − należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%, a chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A.
Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany:
- kury i indyki - duża wrażliwość na zakażenie, występowanie klinicznej postaci choroby;
- kaczki i gęsi - wrażliwość na zakażenie wszystkimi szczepami wirusa AI, ale tylko niektóre bardzo zjadliwe wirusy wywołują kliniczną postać choroby. Drób wodny uważa się za potencjalny rezerwuar i źródło wirusa dla drobiu;
- perliczki, przepiórki, bażanty i kuropatwy - wrażliwość podobna jak u kur i indyków;
- strusie - u strusi występują objawy oddechowe i nerwowe, biegunka, osłabienie i upadki 20-30%. Emu jest mniej wrażliwe, nie występują objawy kliniczne ani upadki;
- ptaki trzymane w klatkach, włączając papugowate i śpiewające - wirusy AI izolowane na całym świecie od dzikich i egzotycznych ptaków nie były dotąd stwierdzane u ptaków trzymanych w klatkach.
Wirus grypy ptaków − jak czytamy − może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Sytuacja epidemiologiczna w odniesieniu do HPAI w UE w 2022 roku:
Kraj | Ogniska u drobiu | Ogniska u ptaków dzikich |
Austria | 0 | 20 |
Belgia | 1 | 86 |
Bułgaria | 19 | 3 |
Chorwacja | 2 | 7 |
Cypr | 0 | 0 |
Czechy | 10 | 2 |
Dania | 4 | 120 |
Estonia | 0 | 2 |
Francja | 1346 | 174 |
Grecja | 0 | 15 |
Hiszpania | 33 | 56 |
Niderlandy | 49 | 516 |
Irlandia | 0 | 24 |
Litwa | 0 | 11 |
Luksemburg | 0 | 2 |
Łotwa | 0 | 2 |
Niemcy | 37 | 1037 |
Polska | 34 | 28 |
Portugalia | 6 | 13 |
Rumunia | 3 | 13 |
Słowacja | 1 | 5 |
Słowenia | 0 | 29 |
Szwecja | 0 | 64 |
Węgry | 191 | 24 |
Włochy | 19 | 6 |
Irlandia Północna (UK) | 1 | 0 |
Suma w 2022 r. | 1756 | 2280 |
Objawy grypy ptaków i zgłoszenie podejrzenia
Przebieg i objawy kliniczne zakażeń grypy ptaków są zróżnicowane i zależą od zjadliwości wirusa, gatunku i wieku ptaków, towarzyszących zakażeń i stresogennych wpływów środowiska. W zakażeniach wirusami grypy ptaków zasadniczo wyróżnia się dwie postacie choroby:
- Nisko zjadliwa grypa ptaków (LPAI − Low pathogenic avian influenza) − w przebiegu choroby może dojść do
- wzrostu zjadliwości wirusa w wyniku mutacji i przejście w wysoce zjadliwą grypę ptaków:
- objawy kliniczne wahają się od niezauważalnych do umiarkowanych lub ciężkich objawów oddechowych;
- śmiertelność waha się od 3% do 15%;
- produkcja nieśna może spaść o 45%.
- Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI - Highly pathogenic avian influenza)
- objawy kliniczne to depresja, silne łzawienie, kichanie, duszność, obrzęk zatok podoczodołowych, sinica grzebienia i dzwonków, obrzęk głowy, nastroszenie piór, biegunka, objawy nerwowe;
- gwałtowny spadek lub zatrzymanie produkcji jaj, skorupy miękkie, ostatnie jaja zwykle bez skorup;
- w nadostrych i ostrych przypadkach padnięcia są nagłe, bez widocznych objawów lub w ciągu 24-48 godzin od pierwszych objawów. Śmiertelność może dochodzić do 100%.
Zgłoszenie podejrzenia
Posiadacz drobiu powinien zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:
- zwiększona śmiertelność
- znaczący spadek pobierania paszy i wody
- objawy nerwowe takie jak: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów
- duszność
- sinica i wybroczyny
- biegunka
- nagły spadek nieśności