By móc podejmować racjonalne decyzje, trzeba znać dokładnie koszty. W produkcji roślinnej identyfikacja kosztów jest dosyć prosta. Każdy rolnik bez większych problemów może wykazać, ile czego zastosował na danym polu, jest w stanie określić czas zabiegów uprawowych. Trzeba tylko to policzyć.
Obliczenia bardziej skomplikowane w produkcji zwierzęcej
W produkcji zwierzęcej jest to trudniejsze. Koszty produkcji można liczyć na kilka wariantów, a czasami z podstawową produkcją np. mleka mamy powiązaną produkcję młodzieży na wymianę stada czy na mięso, co utrudnia rozliczenie np. ilości zużytych pasz, pracy itp. Ponadto zmiany poziomu mleczności, przyrost masy ciała bydła i świń powodują ciągłe zmiany zużycia pasz, a to wymusza praktyczne uproszczenia w liczeniu kosztów.
Struktura kosztów i wydatków
Licząc koszty i opłacalność produkcji zwierzęcej, trzeba wziąć pod uwagę koszty bezpośrednie i pośrednie. W przypadku czynników produkcji pochodzących z zakupu, takich jak zwierzęta, pasze, środki dezynfekcyjne, nasienie itp. wystarczy zliczyć wartość zakupów z faktur i ewentualnie skorygować o zmianę poziomu zapasów tych śr...