StoryEditor

Czy w Europie zabraknie świń? Jaka jest przyszłość branży? VII Forum Rolników i Agrobiznesu

Coraz więcej gospodarstw wypada z rynku. Nie tylko w Polsce, ale też w Niemczech oraz w północnej Europie. Co się stanie na rynku, gdy ceny żywca znacznie wzrosną. Czy czeka nas niedobór np. warchlaków. Najnowsze dane przedstawi podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu uznany analityk rynku Markus Fieblekorn.
17.11.2022., 08:11h

Kiedy niekorzystna sytuacja rynkowa się poprawi?

W związku ze spadkiem produkcji trzody chlewnej w Polsce i Niemczech, obniża się również eksport prosiąt z Danii, a tamtejsi hodowcy coraz częściej zamykają swoje cykle produkcyjne.  Jednocześnie w Europie Środkowej ze świń częściej rezygnują producenci prosiąt niż tuczników i w regionie tym prędzej czy później dojdzie do deficytu warchlaków, gdy tylko rentowność tej gałęzi rolnictwa się poprawi. Wówczas cena zadecyduje, gdzie trafi zmniejszona liczba duńskich prosiąt kierowanych na eksport. To odwrócenie dzisiejszej, niekorzystnej sytuacji rynkowej, w której wysokie stawki za świnie nie pokrywają jeszcze większych kosztów produkcji musi w końcu nadejść. Tylko ono zatrzyma likwidację gospodarstw, która spowodowana jest brakiem opłacalności. Pytanie, kiedy to będzie i dlaczego mamy tak głęboki kryzys?

Chiny przechodzą zmiany strukturalne

Powodów jest kilka. Po ogromnym uszczupleniu populacji świń w Chinach w 2018 r., spowodowanym wybuchem afrykańskiego pomoru świń (ASF), kraj ten już odbudował swoje pogłowie trzody chlewnej. Co więcej Państwo Środka przechodzi obecnie olbrzymie zmiany w strukturze gospodarstw: lawinowo wypadają przydomowe stada, a w ich miejsce wchodzą profesjonalne, przemysłowe chlewnie, o ogromnym potencjale produkcyjnym. Pomimo tej wewnętrznej rewolucji, Chiny wciąż pozostają ważnym rynkiem zbytu dla ubocznych produktów wieprzowych z Europy, a eksport tego surowca do Azji prawdopodobnie ustabilizuje się na obecnym poziomie.

Tym niemniej kraje europejskie o wysokim udziale eksportu, takie jak Hiszpania i Dania, zostały w ubiegłym roku szczególnie dotknięte ograniczoną możliwością sprzedaży mięsa do Chin. Wieprzowina, której nie można było już eksportować, została sprzedana w Europie, co zaostrzyło presję cenową na naszym kontynencie. Sytuacja rynkowa i uwarunkowania polityczne, czyli dążenie do poprawy dobrostanu w chlewniach spowodowały, że produkcja świń w Unii, a zwłaszcza w Niemczech zaczęła się drastycznie kurczyć. Ten trend utrzyma się w kolejnych latach.

O przyszłości produkcji świń

Co dalej? O zmieniających się rynkach światowych oraz wpływie Europejskiego Zielonego Ładu na produkcję świń w Europie powie podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu uznany duński analityk Markus Fiebelkorn reprezentujący tamtejszy związek producentów świń.

Najnowsze dane zaprezentuje podczas sesji Świnie, na którą możesz zapisać się tutaj:

Podczas sesji prelegenci przedstawią również najnowsze doniesienia odnośnie do afrykańskiego pomoru świń oraz możliwościach efektywnej produkcji trzody chlewnej w dobie wysokich kosztów.

Serdecznie zapraszamy – liczba miejsc jest ograniczona.

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 22:29