O badaniu podglebia myślimy zwykle przed rozpoczęciem wegetacji wiosennej, kiedy sprawdza się w glebie zawartość azotu. Wówczas próbki na azot mineralny pobieramy także z głębokości 30-60 cm, a czasem nawet 60-90 cm. Jednak nie tylko to można tam sprawdzić.
– Pakiet badań warstwy podornej obejmować powinien te same parametry co warstwy próchnicznej, ale możemy pominąć sprawdzacie zawartości materii organicznej, ponieważ jej tam w zasadzie nie ma – radzi gleboznawca, dr hab. Bartłomiej Glina, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dodaje, że warto sprawdzić tam oprócz zawartości przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu oraz pH, także kationy wymienne. Zawartość tych ostatnich świadczy o pojemności sorpcyjnej gleb.
– Kationy wymienne w podglebiu mogą mieć dla rolników większe znaczenie niż w warstwie próchnicznej. Jeżeli poznamy pojemność sorpcyjną warstwy podoronej, to wiemy ile gleba jest w stanie magazynować składników pokarmowych. O stamtąd na późniejszym etapie rośliny czerpią składniki – tłumaczy profesor.
Kiedy wykonać badanie warstwy podornej?
Ekspert od gleb radzi, aby badanie warstwy podornej wykonać zaraz po przejęciu danego pola, aby poznać właściwości podglebia. Kolejne badanie nie musi być tak częste, jak warstwy próchnicznej, ale warto powtórzyć je po około 4 latach od pierwszego badania. Warto oprócz powyższych parametrów sprawdzić także skład granulometryczny podglebia. Poziom zawartości części ilastych determinuje pojemność sorpcyjną głębszych warstw gleby.
tcz