StoryEditor

Ekonomia musi być stałym elementem zrównoważenia produkcji

Nie ma prostej odpowiedzi, czy rolnictwo nadal będzie dochodową działalnością. Wszystko leży w rękach polityków i decydentów na najwyższych szczeblach UE. To od nich zależy, jak mocno w najbliższych latach europejscy rolnicy będą przyciskani do muru.

06.01.2025., 10:00h

Z naszej dyskusji wybrzmiał jasny i zgodny przekaz: zrównoważona produkcja żywności to wydajne rolnictwo, w którym kładzie się ogromny nacisk na dbałość o glebę dla przyszłych pokoleń. W działaniach tych ogromne znaczenie ma wykorzystanie potencjału nowych odmian i wiedzy, którą w wielu obszarach zgłębiają naukowcy i podległe im instytucje.

Oczami rolnika o zrównoważonej produkcji

– Dla mnie zrównoważona produkcja to przede wszystkim nierobienie zbędnych kosztów. Duże znaczenie ma tutaj podpatrywanie przyrody. Gospodarstwo to nie jest jedno działanie, to zespół działań, które tworzą łańcuch. A każdy łańcuch jest tak mocny, jak jego najsłabsze ogniwo. Musimy przy tym patrzeć na ekonomię, nie można wszystkiego postawić na głowie – mówi Robert Szymczak, rolnik z Wielkopolski specjalizujący się w produkcji roślinnej, w tym w reprodukcji materiału siewnego zbóż.

Zdaniem rolnika każdy zabieg, zanim zostanie wykonany, musi być dokładnie przeanalizowany, czy w określonych warunkach przyniesie zamierzone korzy...

Pozostało 89% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dawid Konieczka
Autor Artykułu:Dawid Konieczka

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie techniki rolniczej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. styczeń 2025 08:01