Z naszej dyskusji wybrzmiał jasny i zgodny przekaz: zrównoważona produkcja żywności to wydajne rolnictwo, w którym kładzie się ogromny nacisk na dbałość o glebę dla przyszłych pokoleń. W działaniach tych ogromne znaczenie ma wykorzystanie potencjału nowych odmian i wiedzy, którą w wielu obszarach zgłębiają naukowcy i podległe im instytucje.
Oczami rolnika o zrównoważonej produkcji
– Dla mnie zrównoważona produkcja to przede wszystkim nierobienie zbędnych kosztów. Duże znaczenie ma tutaj podpatrywanie przyrody. Gospodarstwo to nie jest jedno działanie, to zespół działań, które tworzą łańcuch. A każdy łańcuch jest tak mocny, jak jego najsłabsze ogniwo. Musimy przy tym patrzeć na ekonomię, nie można wszystkiego postawić na głowie – mówi Robert Szymczak, rolnik z Wielkopolski specjalizujący się w produkcji roślinnej, w tym w reprodukcji materiału siewnego zbóż.
Zdaniem rolnika każdy zabieg, zanim zostanie wykonany, musi być dokładnie przeanalizowany, czy w określonych warunkach przyniesie zamierzone korzy...