StoryEditor

Prof. Daniel Korniewicz: redukcja emisji azotu jest w naszych rękach

Podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu rozmawialiśmy dużo o intensyfikacji produkcji świń, ale też o nowych przepisach, z którymi będą musieli zmierzyć się producenci żywca wieprzowego. Jednym z nich jest konieczność redukcji emisji azotu. Prof. Daniel Korniewicz (LNB Cargill) wyjaśniał praktyczne aspekty tego zagadnienia oraz przytaczał przepisy je regulujące.  
02.12.2022., 15:12h

- Pierwsza azotanowa Dyrektywa unijna pochodzi z 1991 r. i od tego czasu jest coraz bardziej intensywnie wdrażana w życie. Pojawiają się kolejne rozporządzenia, mówiące o tym, jak bardzo ma być ograniczona emisja azotu do środowiska. To dotyczy gleby, wody i powietrza, a przepisy mają zastosowanie do wszelkich źródeł emisji, w tym także produkcji zwierzęcej. W przypadku wielkoprzemysłowej produkcji trzody chlewnej w przygotowaniu są przepisy bardzo wyraźnie mówiące o wymogach redukcji – mówił prof. Daniel Korniewicz.


Jego zdaniem warto powiedzieć też o tym, że w ramach zrównoważonego rolnictwa możemy połączyć z jednej strony spełnienie tych dodatkowych wymogów dotyczących emisji azotu z poprawą wyników produkcyjnych w hodowli świń.

Chcesz wiedzieć więcej na temat sposobów redukcji emisji azotu zobacz cały wywiad!
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 16:29