Dyskusja na temat kształtu przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej w najbliższych tygodniach musi nabrać tempa. Kraje członkowskie Unii Europejskiej – w tym Polska – muszą odpowiedzieć na pytanie: jaki model rolnictwa chcą wspierać, jak przygotować krajowe plany strategiczne, by spełnić unijne wymagania zdefiniowane jeszcze bardzo oględnie w strategii „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodność”.
Wraz z politykami oraz ekspertami, w poszczególnych panelach chcemy podyskutować o szansach i zagrożeniach wynikających z nowych, jeszcze bardziej „zielonych” pomysłów na WPR i europejski model rolnictwa.
Dzień 1, wtorek 24. listopada
SESJA GŁÓWNA FORUM, godz. 10:00
Zielony Ład, strategia „Od pola do stołu”, „Bioróżnorodność” – nowe ramy funkcjonowania europejskiego rolnictwa. Jak rolnicy mają przygotować się do nowych wyzwań polityki rolnej?
- Nowa Wspólna Polityka Rolna odpowiedzią na ambitne wyzwania – dr Janusz Wojciechowski, komisarz rolny Komisji Europejskiej
- Krajowe plany strategiczne – priorytety polskiego rolnictwa w ramach nowej WPR – Jan Krzysztof Ardanowski, były minister rolnictwa i rozwoju wsi
- Czy europejskie rolnictwo utrzyma swoją produktywność i konkurencyjność w przyszłości – Antoine Bernet, szef działu Crop Science w Bayer dla Polski, krajów bałtyckich, Czech i Słowacji
- Finansowanie rolnictwa w obliczu zagrożeń rynkowych i klimatycznych – Maciej Piskorski, BNP Paribas
- Zielona ofensywa nowej WPR - czy polscy rolnicy zyskają, czy stracą? Dyskusja panelowa z prelegentami oraz z udziałem byłych ministrów rolnictwa: Jana Krzysztofa Ardanowskiego, Artura Balazsa, Jarosława Kalinowskiego i Wojciecha Mojzesowicza. Moderacja. Moderator: Karol Bujoczek, redaktor naczelny top agrar Polska
SESJA UPRAWA I TECHNIKA I, godz. 13:30
Skutki zwiększenia bioróżnorodności w uprawie – modele dla opłacalnej produkcji roślinnej
- Rozszerzony płodozmian w różnych warunkach glebowych i pod presją zmian klimatycznych, szanse i zagrożenia – dr Hansgeorg Schönberger, N.U. Agrar
- Systemy uprawy gleby sprzyjające utrzymaniu żyzności i pojemności wodnej gleby jako fundament plonu – Marek Krysztoforski, CDR w Radomiu
- Dopasowanie nowych odmian rzepaku do zmiennych warunków pogodowo-agrotechnicznych, w tym dawek azotu – Artur Kozera, Rapool Polska
- Efektywna ochrona fungicydowa zbóż w zmiennych warunkach klimatycznych ostatnich lat – dr Witold Łykowski, BASF
- Uprawy rolne – ochrona ubezpieczeniowa od nieprzewidzianych ryzyk pogodowych – Krzysztof Mrówka, Concordia Ubezpieczenia Grupa Generali
SESJA MLEKO, godz. 13:30
Polska silnym eksporterem – utrzymanie konkurencyjności i jakości produktu warunkiem zdobywania rynków.
- Światowy, europejski i polski rynek – co w przyszłości zdecyduje o utrzymaniu konkurencyjności na rynku mleka – Łukasz Wyrzykowski, główny menedżer IFCN – The Dairy Research Network, Kilonia
- Efektywna i przyjazna dla środowiska produkcja mleka – intensywne żywienie krów jedyną drogą do zmniejszenia obciążenia klimatu – prof. Zygmunt M. Kowalski, Uniwersytet Rolniczy, Kraków
- Czy można zwiększyć zyski z produkcji mleka bez dodatkowych kosztów – Marek Skwira, Limagrain Polska.
- Białko chronione w żywieniu bydła mlecznego – Stanisław Jamka, szef zespołu doradców zootechnicznych, Agrolok.
Dzień 2, środa 25 listopada
SESJA UPRAWA I TECHNIKA II, godz. 10:00
Dobrze zintegrowane systemy uprawy odpowiedzią na proponowane ograniczenia w uprawie:
- Agrotechniczne sposoby ograniczania presji patogenów – odpowiedzią na plany redukcji stosowania środków ochrony roślin i nawozów – dr Ute Kropf, Wyższa Szkoła Nauk Stosowanych, Kilonia
- Termin, dawka, dobór środka – precyzyjne stosowanie zabiegów najważniejszym elementem nowoczesnej ochrony – dr Zuzanna Sawinska, dr Łukasz Sobiech, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
- Optymalizacja ochrony fungicydowej zbóż – Dariusz Szymański, Bayer Crop Science
- Innowacje w maszynach i dywersyfikacja technologii szansą na spełnienie przyszłych oczekiwań rolnictwa – Artur Szymczak, Kuhn
SESJA ŚWINIE, godz. 13:30
Polska produkcja świń na tle europejskich i światowych zawirowań na rynku, ASF i rosnącej wrażliwości konsumentów.
- Produkcja świń o podwyższonym standardzie dobrostanu i bez antybiotyków – praktyczne doświadcze-nia i wyzwania dla sektora w Europie – Taru Aitikainen, wiceprezydent European Pig Producers, Finlandia
- Od chlewni na talerz – jak w obecnych czasach powinna przebiegać współpraca w łańcuchu dostaw w sektorze wieprzowiny – Witold Choiński, Polskie Mięso, Janusz Białoskórski, szef Grupy Producenckiej Czarnków Dolina Noteci
- ASF – coraz większe zagrożenie dla produkcji trzody chlewnej w Polsce – aktualny stan działań – dr Bogdan Konopka, główny lekarz weterynarii
Dla Prenumeratorów udział w Forum po zalogowaniu i zgłoszeniu jest bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. ZAREJESTRUJ SIĘ NA FORUM!