StoryEditor

Zainwestuj w kukurydzę, to się zwróci!

Zrównoważona produkcja kiszonki z kukurydzy to szansa na ograniczenie kosztów produkcji mleka!
25.11.2023., 00:00h

Koszty przygotowania, jak i ewentualne straty wynikające z niewłaściwej technologii produkcji kiszonki z kukurydzy są trudne do oszacowania. Mogą się pojawić na kilku newralgicznych etapach i wynikać chociażby z niższego plonowania kukurydzy czy psucia się kiszonki, ale też z niższych wydajności mlecznych, będących efektem skarmiania paszy słabszej jakości. W skrajnych przypadkach mogą powodować problemy ze zdrowiem i rozrodem stada. Warto zatem zwrócić uwagę, gdzie znajdują się rezerwy w jej przygotowaniu, by w jak największym stopniu podnosić efektywność produkcji mleka.

Już sam wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy kiszonkowej to pierwszy krok do wyprodukowania idealnej bazy paszowej. Firma Bayer – właściciel marki Dekalb – prowadzi intensywne prace nad doskonaleniem odmian kukurydzy kiszonkowej. Skupia się na tworzeniu odmian o wysokich parametrach agronomicznych, które zwiększają szansę na sukces w uprawie. Niemniej ważne są parametry jakościowe odmian. W specjalnym programie Silo Extra selekcjonowane są te, które wyróżniają się pod względem wysokiego plonu suchej masy z hektara, dużego udziału skrobi i wysokiej strawności włókna. Kluczowa jest także cała technologia jej przygotowania, dlatego doradcy z firmy Bayer pomagają rolnikom w określeniu optymalnego terminu zbioru kukurydzy na podstawie zawartości suchej masy w całej roślinie. Prowadzą także audyty kiszonkowe, dzięki którym możliwe jest wyeliminowanie ewentualnych błędów w przygotowaniu kiszonki w przyszłości.

Wszystkie te działania doskonale wpisują się w założenia rolnictwa zrównoważonego, czyli takiego, gdzie istotny jest wynik ekonomiczny gospodarstwa, dbałość o środowisko i wysoka akceptacja społeczna. Poruszając temat ograniczenia strat w produkcji mleka, należy bazować na rzetelnych analizach i danych. Oszczędzanie, zwłaszcza w żywieniu krów, nie zawsze jest sposobem na wyższą opłacalność.

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 20:58