Agrofotowoltaika to rozwijany w różnych miejscach świata system zakładający współfunkcjonowanie wielkopowierzchniowej farmy fotowoltaicznej z tradycyjną produkcją rolniczą. Dzięki agrofotowoltaice energia elektryczna i żywność mogą być wytwarzane w jednym miejscu w tym samym czasie.
Moduły w pionie
Moduły słoneczne zamontowane pionowo na wyższych stojakach zacieniają uprawy rolne, poprawiają bilans wodny i jednocześnie produkują tanią energię elektryczną do zasilania firmy.
– Podwójne wykorzystanie gruntów rolnych jest zasobooszczędne, chroni uprawy przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi i otwiera nowe źródło dochodu dla rolników”. Zużycie energii nie wpływa na pierwotne przeznaczenie terenu. W obliczu rosnącego niedoboru miejsca jest to decydująca zaleta – podkreśla Klaus Josef Lutz, prezes zarządu BayWa, spółki intensywnie rozwijającej się na rynku energii odnawialnej. Technologia pionowych modułów fotowoltaicznych pozwala na rolnicze wykorzystanie nawet 90% powierzchni gruntu.
Kto może skorzystać?
Nie każda uprawa nadaje się do agrofotowoltaiki. Według Lutza system z większym prawdopodobieństwem będzie dominował w kultur...