Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z firmą Asket zorganizował bezpłatne warsztaty w Grabowie nad Pilicą w woj. mazowieckim pt.: Brykiet ze słomy – własne źródło energii. Warsztaty odbywają się w różnych lokalizacjach w Polsce. Pozostały jeszcze inne terminy, ZOBACZ GDZIE.
Po co brykietować słomę?
Słoma zajmuje sporą powierzchnię podczas składowania, ponadto trudno zapewnić jej odpowiednie warunki wilgotnościowe, aby nie traciła swoich właściwości (okrywanie nie zawsze w pełni ją zabezpiecza). Brykietowanie słomy pozwala na 6-10 krotne zmniejszenie jej objętości. Oprócz przechowywania, łatwiejszy jest również jej transport. Rolnicy, którzy produkują brykiet, mogą go wykorzystać na własne potrzeby, ale również sprzedawać.
Jaką wartość opałową ma brykiet ze słomy?
Słomę, stanowiącą rodzaj biomasy pochodzenia roślinnego można wykorzystać jako źródło ciepła. Okazuje się, że do produkcji brykietu można wykorzystać zarówno słomę żółtą i słomę szarą (przeleżałą). Wartość opałowa słomy żółtej w zależności od gatunku zboża wynosi 14,4-18,2 MJ/kg, a słomy szarej od 15 do 18,7 MJ/kg. Dla porównania drewno wytwarza od 10,5 do 18 MJ/k...