Przejście z systemu konwencjonalnego na ekologiczny wiąże się z tzw. okresem konwersji czyli gospodarowaniem wg zasad rolnictwa ekologicznego pod nadzorem jednostki certyfikującej, ale bez prawa znakowania produktów jako ekologiczne. Konwersja rozpoczyna się w momencie przystąpienia gospodarstwa do systemu kontroli i trwa dla upraw rocznych 24 miesiące poprzedzające siew roślin, których plon może uzyskać status produktu ekologicznego (także 24 miesiące poprzedzające zbiór pasz z trwałych użytków zielonych).
Zwierzęta ekologiczne, czyli jakie?
Zwierzęta ekologiczne to te, które od urodzenia są utrzymywane w gospodarstwach ekologicznych. Wyjątek dotyczy zwierząt znajdujących się fizycznie w gospodarstwie przystępującym do rolnictwa ekologicznego – po 24 miesiącach konwersji całego gospodarstwa mogą one (oraz ich produkty) uzyskać status ekologicznych. Zwierzęta dokupowane powinny pochodzić z innego gospodarstwa ekologicznego. Prawodawca dopuszcza zakup zwierząt ze źródeł konwencjonalnych wyłącznie w celach hodowlanych i wieku do 6. miesięcy w liczbie do 10% istniejącego stada. Okres konwersji dokupionych zwierząt, by móc sprzedawać...