StoryEditor

Podatek za nadmiar cukru w napojach

W kraju trwa Forum ekonomiczne, a jego jednym z tematów jest dbałość o zdrowie naszego społeczeństwa. To zaskakujące, ale dużą negatywną rolę w tym zagadnieniu odgrywa cukier, stąd wola jego dodatkowego opodatkowania.
05.09.2019., 14:09h
Cukier jest strategicznym towarem na światowych rynkach. Jest źródłem energii oraz dodatkiem smakowym wielu potraw. Jego spożywanie w nadmiarze sprzyja jednak otyłości, rozwojowi chorób serca, choroby nadciśnieniowej, cukrzycy, czy próchnicy zębów. Ma więc w tej drugiej odsłonie zdecydowanie negatywne działanie, stając się problem wielu społeczeństw, zwłaszcza młodego pokolenia Polaków.

Grzegorz Juszczak, dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zaproponował podczas Forum w Krynicy wprowadzenie podatku od cukru, co ma na celu głównie walkę z problemem otyłości i cukrzycy oraz zasilenie Funduszu Zdrowia Publicznego.
Rozwiązanie tego typu funkcjonuje już w kilku krajach. W produktach z wysoką jego zawartością, tj. napojach, czy słodyczach o zawartości powyżej 5g/100 ml wprowadziły je m.in. Kanada, USA, Australia, Francja, Finlandia i Węgry.

– Opodatkowanie produktów z wysoką zawartością cukru jest skuteczne i znacznie ogranicza jego spożycie, co pokazały przykłady innych państw – przekonywał na forum Adam Niedzielski, pełniący także obowiązki prezesa NFZ. Efektem dyskusji na ten temat jest też deklaracja przedstawicielki...
Pozostało 15% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 04:00