Zazwyczaj pracując nad poprawą produkcyjności staramy się zwiększyć liczbę prosiąt odsadzonych od lochy w ciągu roku. W przypadku nowych, wysokoprodukcyjnych macior trzeba też dążyć do zwiększania liczby prosiąt odsadzonych od lochy w ciągu jej życia, gdyż koszt zastąpienia lochy nową loszką wynosi ok. 400–500 zł.
- Superdodatki dla loch
Często stosowaną u loszek praktyką jest flushing żywieniowy. Zazwyczaj na ok. 10–14 dni przed planowanym kryciem do diety wprowadzany dodatek mieszanki opartej o glukozę i laktozę wzbogaconej w witaminy (A, D, E), beta-karoten, kwas foliowy, składniki mineralne (Mg, Zn, Fe, Se), aminokwasy oraz substancje przeciwdziałające stanom zapalnym (np. kwas α-linolenowy). Mechanizm działania takiego dodatku wynika głównie z wpływu łatwostrawnych cukrów na zwiększenie wydzielania insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1). Stymuluje to uwalnianie hormonu luteinizującego (LH) z przysadki oraz przedowulacyjny rozwój pęcherzyków jajnikowych w efekcie czego pierwiastki rodzą w miocie o 1–2 prosięta więcej.
W przypadku wieloródek efekty stosowania flushingu żywieniowego nie są tak spektakularne i niektórzy producenci nie widzą dodatkowych korzyści. Wydaje się, że brak efektów wynika często ze zbyt krótkiego podawania pasz flushingowych tj. od odsadzenia loch do pokrycia. W przeprowadzonych badaniach dekstroza z laktozą była podawana lochom karmiących przez ostatnie 10 dni laktacji i po odsadzeniu prosiąt do pokrycia. Wpłynęło to na poprawę liczby urodzonych prosiąt, a przy tym zamiast spadku nastąpiło zwiększenie średniej masy ciała prosiąt. Wydaje się, że zastosowanie u wysokoplennych loch takiego postępowania prowadzi także do poprawy jakości oocytów, co przełożyło się na wyrównanie mas urodzeniowych prosiąt. Jak wykazano uzyskana poprawa przekłada się na niższe o 3,5% padnięcia prosiąt w trakcie 3 pierwszych dni życia. Jednocześnie trzeba podkreślić, że takiej poprawy użytkowości rozpłodowej loch nie odnotowano w przypadku podawania paszy flushingowej krócej tj. od odsadzenia do pokrycia.
- Włókno dla loch
Zwłaszcza w okresie prośności ważnym jest dostarczenie lochom odpowiedniej ilości włókna w dawce pokarmowej. Jest to istotne z kilku względów:
– Przy małej dawce mieszanki o niskim poziomie włókna lochy będą odczuwały głód objawiający się niepokojem i agresją. W efekcie czego dochodzi często do zamierania zarodków i poronień. Odpowiedni zaś poziom włókna w dawce pokarmowej zapewni lochom uczucie sytości, co przeciwdziała walkom w kojcu i umożliwia prawidłowe zagnieżdżenie zarodków;
– U loch włókno podlega trawieniu bakteryjnemu w jelicie grubym w wyniku tego tworzą się lotne kwasy tłuszczowe mogące pokryć do 20-30% zapotrzebowania maciory na energię;
– Pobierane w trakcie ciąży włókno „rozpycha” przewód pokarmowy lochy przygotowując go do pobierania większej ilości paszy w trakcie laktacji.
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
W ostatnim czasie dużą uwagę zarówno w diecie ludzi jak i zwierząt przykłada się do stosunku kwasów z rodziny omega 6 do omega 3. Jak wynika z przeprowadzonych badań w zależności od stosunku tych rodzin kwasów tłuszczowych powstające w organizmie metabolity mają działanie pro-zapalne w przypadku wysokiego udziału kwasów z rodziny omega-6 lub odwrotnie przeciwdziałają stanom zapalnym przy zwiększeniu udziału wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) z rodziny omega-3, a szczególnie zwiększeniu ilości kwasu α-linolenowego.
W badaniach wykazano, że lochy otrzymujące dodatek kwasów z rodziny omega 3 w czasie laktacji oraz w trakcie pierwszych 4 tygodni ciąży rodziły więcej prosiąt w miotach. Prosięta takie przyrastały szybciej, a w surowicy krwi pobranej od nich stwierdzono wzrost koncentracji immunoglobulin. Wynika to z faktu oddziaływania kwasów tłuszczowych, gdyż skład tłuszczu dostarczonego w paszy lochom odpowiada składowi tłuszczu mleka, a zwłaszcza siary wytwarzanej przez maciory. Stosując w żywieniu loch mieszanki o wysokiej zawartości tłuszczów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza n-3 trzeba pamiętać o ich dużej podatności na procesy jełczenia. Z tego względu stosowane oleje powinny być zabezpieczone przed procesami oksydacji poprzez dodatek odpowiednich przeciwutleniaczy.
prof. Daniel Korniewicz
Więcej o wspomaganiu produkcyjności loch poprzez żywienie przeczytacie Państwo w najnowszym, sierpniowym wydaniu „top świnie”.