StoryEditor

Rola witamin A,D i E

Co powinniśmy wiedzieć o znaczeniu najważniejszych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – tłumaczy prof. Zygmunt M. Kowalski (uzupełnienie artykułu z lutowego wydania dodatku specjalnego "top bydło" dostępnego z wydaniem "top agrar Polska").
24.01.2014., 14:01h

Podstawowymi funkcjami witaminy A jest udział w procesach widzenia oraz wzroście komórek nabłonka. Jej niedobór powoduje tzw. „kurzą ślepotę”, czyli zaburzenia w widzeniu o zmroku. Niedobory witaminy A powodują degenerację komórek nabłonkowych organów układu oddechowego, pokarmowego, moczowego i rozrodczego. „Zniszczony” nabłonek nie stanowi bariery dla bakterii czy wirusów. Witamina A jest istotna dla wzrostu, płodności i odporności zwierząt. Między innymi stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Bierze udział w syntezie hormonów steroidowych, a przez to wpływa na funkcje rozrodcze. U krów groźne są niedobory witaminy A w okresie późnej ciąży. Mogą powodować poronienia, zatrzymywanie łożyska oraz zmniejszenie masy urodzeniowej cieląt. Cielęta rodzą się słabsze, często martwe. W przypadku niedoboru witaminy A w początku ciąży zapłodnione komórki jajowe trudniej implantują się w błonie śluzowej macicy. Źle odżywiony embrion zamiera lub ulega deformacji.


Witamina A łatwo ulega utlenianiu, np. w czasie jełczenia tłuszczów. Szacuje się, że co miesiąc „tracone” jest około 10% aktywności witaminy A. Jest wrażliwa na działanie świa...

Pozostało 91% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 05:22