Zapytaliśmy specjalistów z firm paszowych, ile białka jest w tegorocznym ziarnie i jakie ma to przełożenie na receptury mieszanek dla świń.
Prof. Daniel Korniewicz, LNB
Wyniki analiz chemicznych zbóż dowodzą, że tylko 30% ocenianych prób odpowiada średnim wartościom zamieszczonym w normach żywienia. Pozostałe 70% ma wartości wyższe lub niższe. Dowodzi to o potrzebie systematycznej oceny zawartości składników pokarmowych w skarmianych zbożach.
Ocena taka przeprowadzona po zbiorach powinna stanowić podstawę optymalizacji składu mieszanek i dawek pokarmowych dla zwierząt. Co jednak robić, gdy ziarno zbóż pochodzi z zakupu i to nie jednorazowego, od jednego producenta oferującego wyrównany materiał, lecz jest „na bieżąco kupowane stosownie do ofert rynkowych”. W takiej sytuacji zmuszeni jesteśmy oprzeć się o średnią wartość pokarmową zbóż w danym regionie lub wręcz w kraju.
W tym roku generalnie w Polsce odnotowaliśmy wysokie zbiory pszenicy, co niestety przełożyło się na spadek zawartości białka w ziarnie. W oparciu o przeanalizowane 1550 prób pszenicy z różnych rejonów kraju średnia zawartość białka w ziarnie pszenicy obniżyła się z ponad 12 do 11,4%. Trzeba to koniecznie uwzględnić przy układaniu mieszanek, a następnie potwierdzić lub skorygować przyjęte wartości w oparciu o oznaczenie zawartości białka w wyprodukowanej mieszance pełnoporcjowej.
Zawartość białka ogólnego w tegorocznych ziarnach zbóż (LNB, 2014) |
|||||
|
Rodzaj zboża |
||||
|
Pszenica |
Pszenżyto |
Żyto |
Jęczmień ozimy |
Owies |
Min |
8.4 |
7.4 |
7.0 |
7.6 |
7.9 |
Max |
16.1 |
14.6 |
11.7 |
13.7 |
13.1 |
Średnia |
11.4 |
10.0 |
8.7 |
10.3 |
10.3 |
Liczba próbek |
1550 |
491 |
108 |
382 |
30 |
Karol Owczarek, Cargill
Tegoroczne zbiory pszenicy, pszenżyta i jęczmienia już za nami. Rozpoczęły się też żniwa kukurydzy dla odmian z krótszym FAO, możemy wiec pokusić się o pierwsze wnioski, dotyczące jakości tegorocznych zbiorów oraz przydatności poszczególnych zbóż do produkcji pasz.
Sprzyjające wegetacji warunki pogodowe spowodowały, że rolnicy nie mieli potrzeby stosowania pełnej dawki azotowej w nawożeniu pszenicy, w rezultacie czego, w tym sezonie udział niskobiałkowej pszenicy paszowej w całkowitej krajowej produkcji pszenicy jest dużo wyższy niż w roku ubiegłym i wynosi ok 30%.
Pszenica paszowa jest głównie dostępna w południowej i wschodniej części kraju, a poziom białka w tej pszenicy waha się od 10,5 do 12,5%. Pozostała część kraju obfituje w większą ilość pszenicy konsumpcyjnej z średnim poziomem białka od 11,5 do 13,5%. Dla porównania, zeszłoroczne zbiory w 95% były zbiorami pszenicy konsumpcyjnej, ze średnim poziomem białka od 11 do 15%.W pszenżycie poziom białka jest zbliżony do poziomu z roku ubiegłego i waha się średnio od 9,5 do 11%. Podobny zakres notujemy dla jęczmienia.
Taka sytuacja może spowodować, że tegoroczne udziały pszenicy w paszach gotowych będą niższe. W to miejsce może wzrosnąć zużycie pszenżyta, zastępującego pszenicę w stosunku 1:1. Jęczmień, używany głównie do pasz dla trzody, dozowany jest w podobnych ilościach jak w roku ubiegłym.
Po prawie miesiącu od zbiorów możemy również stwierdzić, że porażenie zbóż mikotoksynami jest mniejsze, co powoduje, że ryzyko wysokich poziomów DON-u w paszach jest też dużo niższe niż w roku ubiegłym.
Pierwsze dostawy tegorocznej kukurydzy napawają większym optymizmem niż w przypadku pszenicy. Próbki pobierane z tych partii wykazują podobne poziomy białka do tych sprzed roku i wahają się w przedziale 7 – 9%.
Zbigniew Walas, Cargill
Przy niedoborach białka w zbożach, mieszanka paszowa wymaga dodatkowego uzupełnienia koncentratem. Stosując koncentrat 40% białka ogólnego, rekomendacją żywieniową mogłoby być zwiększenie jego udziału, np. w mieszance pełnoporcjowej dla tuczników o 2,5 do 3,0 % w stosunku do standardowej dawki koncentratu.
Należy jednak zawsze pamiętać o indywidualnym podejściu i każdorazowej konsultacji z doradcą żywieniowym, gdyż dopiero odpowiednio zbilansowana receptura mieszanki paszowej umożliwi korzystne wyniki produkcyjne, czyli np. u tuczników – wysoki przyrost dobowy, wysoką mięsność, bardzo dobrą zdrowotność, niskie zużycie mieszanki na 1 kg/przyrostu, a w przypadku loch - wyższą plenność, większą ilość odchowanych prosiąt, dobrą mleczność, poprawną kondycję lochy.
W przypadku żywienia prosiąt zalecane jest stosowanie gotowych pełnoporcjowych prestarterów